Просветен съвет

9.11.2017г. СФОРМИРАНЕ НА ВАРНЕНСКИ БРАТСКИ ХОР
Приятели, преди няколко месеца в групата, изучаваща ООК, се възроди отдавнашната идея да създадем варненски братски хор. Тя беше приета с радост и от групата, която учи флейта и пеене с Вальо и Виолета. Дойде време тази идея да се осъществи. Музикален ръководител е Иво Бонев, а организатор – Соня Джеджева с подкрепата на Виолета Гурнакова (и на всички, които желаят и могат да ни подкрепят). Готвим се за участие в коледен концерт, на който да изпеем многогласно няколко песни на Учителя. До концерта репетициите ще бъдат по възможност три пъти седмично – в понеделник, сряда и петък или събота.
Набираме хористи. Вече направихме два прослушвания за определяне на гласовете. Предстои последното, което ще проведем на 8 ноември, сряда, от 18 часа в хомеопатичния кабинет на д-р Иван Джеджев на ул. Братя Шкорпил 31 А.
Търсят се ентусиасти, които обичат пеенето и задружната братска работа! Заповядайте!


28.10.2017г. Мили приятели, в края на всяка работна седмица ще ви информирам за работата по проектите в Просветното съобщество. Така освен че ще сте информирани какво и как работим, ще можете да се включвате с коментари и предложения.
В момента сме дали ход на следните проекти:
1. Работа по сайта – Христо продължава да работи по оформлението му, а аз успях да редактирам част от текстовете. Внесени са и някои предложения (от Митко и Филип), върху които също се работи.
2. Коледно тържество – ангажирала съм концертното студио на Радио Варна за 17. 12. в часовете между 12.00 и 15.00. Екип по тоя проект: Стела Рускова, Виолета Николаева, Иво Бонев, Станислава Марчева, Христо Вътев, Нели Фиалковска. Всеки друг, който има отношение към идеята, е добре дошъл.
3. Изнасяне на четенето на неделни беседи в центъра на града веднъж месечно – ангажиран е Арт салонът на Радио Варна за 26 ноември от 10.00 до 12.00 ч. за четене на неделна беседа (започваме с първата) и мултимедийна презентация със снимки на Учителя и живота на Братството. Екип по тоя проект: Филип Филипов, Христо Вътев, Стела Рускова, Виолета Николаева, Иво Бонев, Нели Фиалковска.
4. Обявяване на Рождественска вълна за създаване на изкуство – пусната е обява и предстои периодично напомняне на приятелите да се обърнат към творческите си сили – анонимно, под псевдоним или под собственото си име. Екип: всички, които ще се включат.  Аз ще събера грижливо вдъхновенията и отговарям за това да бъдат публикувани в красиво оформена книга.
5. Разговор след неделната беседа – каним приятелите още тази неделя на такъв разговор! Приготвила съм листи и химикали за тези, които биха желали да си отбележат някои акценти, които после да споделят с останалите. 
6. Обмяна с други братски групи: миналата седмица Митко Калев изнесе презентация пред бургаската братска група, а тази седмица гост в Бургас ще бъде Христо Вътев.
7. Продължават съботните лекции.
Това е от тази седмица, приятели! Благодарим ви! 🌞🌹📒

Резюме от първата среща на Просветното съобщество – 28.10. 2017 г.

На първо място приехме следното решение: който има някаква идея или проект, става отговорник за нея/него и сформира екип, който да му помогне в реализацията, като, разбира се, екипът може да се сменя за всеки проект според естеството му и компетентностите и свободното време на ангажиралите се с него. Останалата част от Просветното съобщество му съдейства с всички сили. Освен това раждането и осъществяването на проекти е непрекъснат процес, така че непрестанно ще допълваме обговореното на първата ни среща.
На второ място се обединихме около идеята да търсим и други форми на дейност освен вече утвърдените: концерти, съботни лекции, конференции и пр., а утвърдените да разнообразяваме и разгръщаме.
На трето място – да се фокусираме поотделно върху различните изкуства: музика, поезия, проза, изобразително и пластично изкуства и т.н., обединявайки усилия да върнем на изкуството неговата мистериална функция.
В конкретика: да положим повече усилия в областта на педагогиката; да работи в тази насока се ангажира Соня Джеджева.
Да работим активно върху сайта, който е представителен за групата и изисква постоянното ни внимание, и да ползваме по най-оптималния начин всички електронни средства за комуникация. Отговорник – Христо Вътев.
Издателска дейност (книгоиздаване и журналистика) – с тази идея се ангажира Димитър Калев, а екип ще бъдат всички от съобществото, които имат опит и компетентност в тази насока.
Коледни концерти и курсове по музикална грамотност и окултно пеене – с тази идея се ангажира Иво Бонев.
Коледно тържество – ангажира се цялото съобщество.
Цикъл лекции “Учението в контекста на други духовни учения” – с идеята се ангажира Филип Филипов, както и с още един проект – веднъж месечно да се чете беседа от Учителя в центъра на града (например в някой от салоните на Радио Варна).
Да се дискутира и да се провеждат упражнения, опити и анализи върху главните методи, дадени от Учителя: Паневритмия, работа със “Завета”, занятия по физиогномика, хиромантия, астрология. Ангажира се цялото съобщество.
Да се провежда свободен разговор след неделната беседа. Разговорът ще бъде с основен фокус самата беседа, но може да включва и опитности, свързани с акценти от нея, както и всичко онова, което ни е впечатлило, респектирало и развълнувало в прочетеното неделно слово. Ангажира се цялото съобщество.
Издаване на музикалното творчество на варненските братя и сестри (варненска песнарка) – с идеята се ангажира Иван Джеджев.
Научно изследване на Паневритмията – ангажира се Нели Фиалковска, преподавател в МУ.
Издаване на литература, препоръчвана от Учителя. Отговорник – Христо Маджаров.
И накрая, но най-вероятно ще започнем от тази идея: да динамизираме една вълна от Рождественско вдъхновение, което да стимулира творческия потенциал на групата. Обявяваме (за това ще бъде пуснато отделно съобщение) творческа вълна под надслов “Трите дара на Рождество: злато, тамян и миро”, или апел за създаване на стихове, есета, разкази, музика, изобразително и всякакво друго изкуство на тема “Рождество Христово”, които после ще издадем в книга. С идеята се ангажира Стела Рускова.
Тъй като на срещата не успяха да дойдат всички представители на Просветното съобщество, този списък ще бъде допълнен и с техните предложения.
Изказваме топла благодарност на всички, които от сърце се ангажираха с различни проекти, и сме категорично убедени, че Просветното съобщество ще бъде едно от най-активните и ще даде пример не само на другите три съобщества, но и на приятелите от братските групи в страната. Благодарим ви, мили просветители!